EU-kommissionen meddelade på måndagen att den godkänner den svenska regeringens lånegarantier till Saab. Lånet på 400 miljoner euro är avgörande för Spykers köp av Saab och ett stort hinder är härmed undanröjt.

EU-kommissionens godkännande innebär att det är fritt fram för den svenska regeringen att ge lånegarantier för ett lån på 400 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken, EIB, till Saab Automobile. ”Den statliga garantin kommer att bidra till genomförandet av Saabs affärsplan utan att ge upphov till någon snedvridning av konkurrensen”, skriver EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes i en kommentar.

Lånet från EIB har hela tiden framställts som avgörande för Saab-affärens genomförande. Utan lånet skulle Spyker inte kunna köpa Saab av GM. Pengarna kommer att användas för att delfinansiera Saabs affärsplan genom finansiering av bland annat miljö- och säkerhetsprojekt. EU-kommissionens bedömning är att Saab har tillräckliga säkerheter för lånet. Den svenska regeringens garantier täcker dock bara 82,8 procent. Resterande 17,2 procent anses inte vara statsstöd utan ges på marknadsmässiga villkor och behöver därför inte ett godkännande från EU. Svenska staten kan lösa in Saabs säkerheter om den tvingas betala ut garantipengar.

Helt klart med lånet från EIB är det alltjämt inte. EU-kommissionens godkännande innebär att ett formellt hinder är undanröjt men ännu återstår att EIB ska fatta ett formellt beslut och dessutom ska Riksgälden göra en prövning av avtalet mellan Spyker och GM för att regeringen ska kunna bedöma om beslutet att säga ja till lånegarantier ska omprövas eller inte. Lånegarantierna ser dock ut att bli kostsamma för Saab. Saab kommer att få betala cirka 200 miljoner kronor per år i en riskpremie för att staten ska gå i borgen. Utöver det ska Saab betala ränta på lånet till EIB.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer