EU skärper utsläppskrav till 2020

EU-kommissionen kommer under nästa månad lansera ett lagförslag som kraftigt skärper kraven på biltillverkares koldioxidutsläpp från 2020 och framåt. 

Från år 2020 ska alla nya bilar i EU ha ett genomsnittligt utsläpp på 95 gram koldioxid per kilometer, enligt ett lagförslag från EU-kommissionen. Lagförslaget kommer offentliggöras i juli, uppger Auto News, och kommer göra utsläppsgränsen bindande för att biltillverkare i EU.

Förslaget följer upp lagen som kom 2009 som innebär att alla nya bilar i EU måste ha ett genomsnittligt värde på 130 gram koldioxid per kilometer från och med 2015. Tillverkare med bilar som överstiger värdet kommer som idag att få böta 95 euro för varje gram som överstiger gränsen.

Lagen väntas enligt en EU-rapport spara EU:s bilister 225 miljarder kronor per år. Beräkningarna utgår från att bensinen håller en prisnivå på 12,50 kronor per liter och att bilisten inte kör mer än 2 000 mil om året, vilket i sådant fall motsvarar en besparing på 4 500 kronor per bilist och år.

De som drabbas hårdast av lagen är mindre tillverkare med kraftigare motorer, som Ferrari och Aston Martin. Det lär i sin tur leda till fler småbilar i stil med Aston Martin Cygnet samt ett ökat användande av hybdridteknik, som i den kommande ersättaren till Ferrari Enzo.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer