30 000 euro per bil kan det kosta biltillverkare i framtiden om de fuskar med utsläppen. Detta enligt ett förslag som utformats av EU-kommissionen.

Volkswagen-skandalen med utsläppsfusk hos elva miljoner bilar börjar ge resultat – i positiv bemärkelse. EU-kommissionen vill nämligen se hårdare regelverk som styr hur bilar ska testas och hur eventuellt fusk ska hanteras.

På förslag från EU-kommissionen ligger möjligheten att i framtiden bötfälla biltillverkare som fuskar med utsläppen vid mätobservationer. Om fusk upptäcks innebär förslaget att böter om 30 000 euro, eller cirka 280 000 kronor, per bil ska kunna utdömas. I Volkswagens fall, med 8,5 miljoner fuskbilar i Europa, skulle det ha betytt böter på nästan 2,4 biljoner kronor (detsamma som 2 400 miljarder kronor).

På förslagsbordet ligger dessutom ett annat hanteringssystem vid test och återkallelse. EU och dess medlemsstater ska få möjlighet att testa och återkalla bilar, även sådana som redan finns på marknaden.
Vad gäller utsläppstesterna vill EU-kommissionen att dessa inte längre ska finansieras av biltillverkarna själva, utan av myndigheterna. Anledningen är att man inte vill att företagen som utför testerna ska hamna i beroendeställning till tillverkarna.

Nu återstår det att se om medlemsstaterna och EU-parlamentet har samma inställning som EU-kommissionen har till att få bättre koll på biltillverkarna och deras produkter än i dag. Förslagen ska nu granskas och förhoppningsvis ser vi förändringar inom en snar framtid.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer