Extrem Audi TT på 1 000 kilo på gång

Nästa generation Audi TT kan komma att få en toppversion som heter duga. Mer effekt än i dagens 360 hästkrafter – och ett halvt ton lättare!

Audis utvecklingschef Wolfgang Durheimer ska nyligen ha sagt att han ser framför sig en mer extrem toppversion av TT. Det rapporterar Autoevolution. I dag är det TT RS plus som står för det epitetet men speciellt extrem kan man inte beskylla den för att vara. 360 hästkrafter plockas ur den turbomatade femman, vilket inte är fy skam, men tjänstevikten på 1 550 kilo kanske inte är något att skryta med. Bilen är ju trots allt ganska liten.

Den extrema versionen är tänkt att komma tillsammans med nästa generation TT som kommer att bruka samma plattform som nya A3, det vill säga MQB-plattformen. Dock byts stora delar stål och aluminium ut mot mer aluminium och kolfiber. Trots fyrhjulsdrift och eventuell störtbur siktar man på en vikt på ett ton, alltså 1 000 kilo.

Under huven väntas samma motor som i dag, turbofemman, men i förbättrat och uppgraderat utförande. Det lär betyda högre effekt. Låg vikt och mer effekt kan inte innebära annat än att 0-100-tiden kapas rejält. TT RS plus gör 0-100 km/h på 4,2 sekunder. Dessutom skulle den också vara roligare att ratta.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer