Fangios Mercedes – världens dyraste bil såld på auktion

Under helgens Goodwood Festival of Speed blev en motorentusiast nästan 200 miljoner kronor fattigare. Han eller hon köpte nämligen en Mercedes W196R för ett rekordhögt belopp.

Vår redaktionschef Marcus Engström tog sig hem från helgens bestyr i England och Goodwood Festival of Speed någorlunda helskinnad – trött men med plånboken i behåll. Detsamma kan inte sägas om den anonyme telefonist som lade det vinnande budet i den uppmärksammade auktionen av en Mercedes W196R inledde festligheterna i fredags. Inför auktionen talades det om att auktionsobjektet var världshistoriens viktigaste bil och att den kunde komma att säljas för så mycket som tio miljoner pund.

 Den skulle visa sig bli mycket dyrare än så. En anonym budgivare lade det vinnande budet över telefon och slutpriset hamnade på 19,6 miljoner pund, motsvarande 197,9 miljoner kronor. Det har sålts dyrare bilar än så förut – till exempel Stirling Moss Ferrari 250 GTO från 1962 som såldes för drygt 230 miljoner kronor i fjol men Mercedesen sätter ett nytt rekord för auktionssålda bilar. Den klassas dessutom som den dyraste Formel 1-bilen någonsin, såväl som den dyraste Mercan.

 Varför skulle man vilja betala nästan 200 miljoner för en gammal Mercedes, som på bilderna dessutom ser ganska nergången ut? Svaret är att Formel 1-legendaren Juan Manuel Fangio körde just den här bilen till vinst i Tysklands och Schweiz Grand Prix 1954, året då han tog sin andra Grand Prix-titel. Bilen med chassinummer 00006/54 var en av de första Formel 1-bilarna med insprutningsmotor och individuell fjädring på alla fyra hjul.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet