Är det tillåtet att köra om en polisbil som kör med blåljuset på? Både ja och nej, är svaret på den frågan. Det beror helt på situationen.

Hej Teknikens Värld!
Jag har hört att man aldrig får köra om en polisbil som har blåljuset på. Jag förstår att man inte ska köra om en polisbil som är på utryckning och kör fort, men ibland kan det hända att de kör långsamt med blinkande blåljus under hastighetsbegränsningen. Får man köra om då?

/Oskar

Svar:
Hej Oskar. Blåljuset betyder antingen att utryckningsfordonet kör under utryckning eller också varnar för något på eller vid vägen. Under utryckning krävs fri väg av andra trafikanter. Då kan man normalt inte köra om inom reglerna.
Men går det och du ändå kan lämna fri väg så är inte själva omkörningen förbjuden. Det kan möjligen vara någon gammal trött brandbil som inte orkar upp till hastighetsgränsen på motorväg till exempel. Blåljuset slås även på för att varna andra trafikanter vid olycksplatser och liknande. Vid transporter av olika slag kan de eskorteras av polisbil och då kan den köra bakom med blåljuset påslaget. Det kan vara för att skydda transporten och därmed hindra andra att köra om.
Men det finns en situation där du kan få köra om en polisbil med blåljuset på. Det är när polisbilen kör sakta utmed vägkanten för att till exempel leta efter något i dikeskanten. I den situationen är blåljuset påslaget för att varna andra trafikanter. Då får du köra om där det är lämpligt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer