Får jag köra om till höger?

Det har blivit allt vanligare att bilister kör om till höger, men är det tillåtet? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Hej Teknikens Värld.
Jag har funderat på det här när jag kör till jobbet.
Det sker tusentals regelvidriga trafikförseelser dagligen på våra svenska vägar. På E4:an så ser jag dagligen massor med bilar som bryter mot lagen eftersom det inte är tillåtet med omkörning till höger i hastigheter över 70 km/h, eller har jag missförstått reglerna?

/Patrik Eriksson

Svar:
Jo, det är riktigt att många kör om på ”fel” sida. Förr var det inte tillåtet, men sedan 1999 är det tillåtet att köra om till höger på väg med flera körfält i samma riktning under förutsättning att högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen.
Motsvarande regler finns i andra länder. I USA till exempel är det alltid tillåtet på motorvägar oberoende av hastighetsgräns. I många länder i Europa är det också tillåtet inom tätbebyggt område och på infarter.
Trafiksäkerhetsriskerna ökar väl inte så dramatiskt om man kör om på ”fel” sida och det står 80 eller mer på hastighetsskyltarna. Så ett trafikbrott är det, men ett stort trafiksäkerhetsbekymmer är det inte.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer