Hej Teknikens Värld. Jag har en kompis som hävdar att man max får köra fyra varv i rondellen och att han också sett skyltar för det. Jag hävdar bestämt att det är en Norgehistoria. Vad är det som gäller egentligen?

/Fredrik

Svar: Hej Fredrik! Att det är en gammal norgehistoria, det stämmer. Men det kan vara olagligt i Sverige. Att just fyra varv runt rondellen skulle vara gränsen är inte sant. Det kan det ha varit i ett speciellt ärende där polisen rapporterat. Förr i tiden när de riktiga raggarna var unga så kördes det fram och tillbaka på ”Storgatan” i centrum i olika städer och byar för att kolla på tjejer. Det var inget större trafiksäkerhetsproblem men kunde uppfattas som störande. Då kunde polisen sätta sig och räkna varven man körde och efter en tre-fyra varv kunde det bli rapport.

I Trafikförordningen står det ”Med ett motordrivet fordon får onödig och störande körning inte äga rum vid bostadsbebyggelse. Föraren av ett sådant fordon skall i övrigt anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att andra inte störs i onödan.” Numera finns det fastställda böter på ett sådant här brott. Det kostar 1 000 kronor och så här rubriceras brottet: ”Onödig och störande körning med motordrivet fordon vid bostadsbebyggelse eller underlåtenhet att vid färd med motordrivet fordon anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att andra inte onödigtvis störs.”
Två varv kan vara okej om man missat vart man skulle svänga, men redan på tredje kan det vara olagligt om det är både onödigt och störande.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer