Fiat Chrysler Automobiles jakt på en ny partner har nått resultat. Nu bekräftar de två biljättarna FCA och PSA att de går samman och blir världens fjärde största fordonskoncern.

I går kom uppgifter om att Fiat Chrysler Automobiles (FCA) och PSA (Peugeot, Citroën) för samtal om ett eventuellt samgående och i dag kom pressmeddelandet som berättar att samtalet är färdigt. De två fordonsjättarna går samman och bildar ett gemensamt bolag som, sett till antal sålda bilar per år, blir världens fjärde största bilkoncern med totalt 8,7 miljoner bilar.

FCA och PSA har nått en överenskommelse och planerar att skriva under en avsiktsförklaring inom de närmaste veckorna. Samgåendet kommer att göras genom bildandet av ett nytt moderbolag, med bas i Nederländerna, som kommer att ägas till lika stora delar av FCA och PSA. Fiat-höjdaren John Elkann blir styrelseordförande och PSA-höjdaren Carlos Tavares blir vd och styrelseledamot.

FCA och PSA anser att man med gemensamma krafter ska ta en framskjuten global position på forsknings- och utvecklingssidan och genom synergieffekter beräknar de kunna spara 3,7 miljarder euro, utan att behöva stänga ner några fabriker.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer