Best practice en omöjlighet i bilvärlden

Ferrari, den magiske italienaren

  När varenda bostadsrättsinnehavare i Stockholms innerstad är miljonärer – om de nu skulle våga flytta från storstan

– så ter sig ordet inte lika magiskt längre. En miljon kronor är förvisso fortfarande en del pengar. Men långt ifrån magin ordet bar under 80-tal och tidigt 90-tal. Då var uppmärksamheten massiv när Lotto delade ut miljoner till höger och vänster.

Min hemstad Köping begåvades med en av alla dessa Lottomiljonärer. Den lycklige vinnaren var arbetslös men hade just då praktik på min fars arbetsplats. I familjen fick vi så att säga direktrapporter från den lycklige, nyblivne miljonären som kunde kvittera ut sex miljoner av staten.

Hus i de finare kvarteren, jo det finns faktiskt såna i Köping, inhandlades liksom diverse ny hemelektronik, en självklarhet för vilken nyrik man som helst. Men för att riktigt belöna sig själv behövdes något mer. Något tydligare bevis på (Lotto)framgången.

Svaret blev en svart Ferrari 328 med en skrämmande lång lista av tidigare ägare. Som son till en kollega fick jag följa med hem till den färske miljonären, sätta mig i förarsätet och lyssna till V8:ans sång när jag snuddade

gaspedalen. En liten tur väntade också, dock blev det rätt få meter eftersom en regntung himmel ville annorlunda.

Ett år eller två passerade revy, miljonären var inte längre lika miljonär-rusig. Släkt och vänner hade plötsligt väldigt stort behov av både hjälp och pengar, kanske mest pengar. 328:an visade sig också vara i behov av pengar.

Servicekostnaderna var övermaga även för en tidigare mångmiljonär. Långfärdskomforten var inte heller den bästa, enligt ägaren.

Den svarta skönheten fick söka sig en ny boning.

Mest intressant med denna lilla historia är vilken dragkraft den där stegrande pållen från Maranello haft nästan sedan start. En symbol för potens, framgång och massor av pengar. Knappast en subtil symbol utan tvärtom vräkig och nyrik.

Ändå går det inte att värja sig mot Ferrari och dess bilar. Hur snusförnuftig och mogen man/jag än vill vara. Därför när jag just nu en dröm om den kommande lill-Ferrarin, Dinons efterträdare som ska konkurrera med Porsche 911 i storlek.

Lottokupongerna är hämtade från ATG-ombudet, mina stående siffror blir 2-4-6, 30-8 och 5-9(9) för att tydliggöra målsättningen.

Missa inte Linus Pröjtz tv-reportage med de historiska Ferraribilarna, gå in på www.teknikensvarld.se och klicka dig vidare till TV-TV för att få höra ylande V12:or.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!