Ferraris vd Montezemolo avgår – oenig med Fiat-chefen

Ferraris vd sedan 23 år tillbaka, Luca di Montezemolo, avgår 13 oktober. Detta sedan han inte kommit överens med Fiat-chefen Sergio Marchionne.

Luca di Montezemolo har i egenskap av vd för Ferrari flera gånger uttalat sin syn på exklusivitet. Inte fler än 7 000 bilar ska märket sälja årligen, gärna färre i kombination med ökad vinstmarginal.
Nu har affärsplanen ställt till det för honom. Efter 23 år på vd-posten slutar han den 13 oktober i år. Detta eftersom han inte kommit överens med Sergio Marchionne, vd för Fiat som äger Ferrari.

Enligt Bloomberg News motsatte sig Montezemolo Marchionnes planer för Ferrari. Fiat-chefen har för avsikt att utveckla Ferrari till ett märke av exklusiva lyxbilar som är tänkt att göra Fiat till vad Volkswagen är i dag.
Dessutom ska Sergio Marchionne ha kritiserat Ferraris prestationer inom Formel 1 och kallar dem ”oacceptabla”, samtidigt som han på tal om Montezemolo fortsättning i Ferrari sa att ”ingen är oumbärlig”.

Luca di Montezemolo tog då beslutet att själv avgå framför att bli kickad av Marchionne. Enligt Bloomberg News ska han ha sagt att ”Ferrari är numera amerikanskt” och att detta är ”slutet på en era”.
Sergio Marchionne övertar vd-posten inom Ferrari från och med 13 oktober.

Luca di Montezemolo har inte bara varit vd för Ferrari under 23 år. Han var också en av Ferrari-grundaren Enzo Ferraris favoriter. 1974 utsåg Enzo Ferrari Montezemolo till företagets sportchef och stallchef för Formel 1-teamet. Montezemolo var alltså ansvarig under åren då Niki Lauda vann F1-världsmästerskapet 1975 och 1977.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer