Enligt amerikansk media har Fiat Chrysler Automobiles, FCA, gått ut med en varning till sina aktieägare och investerare, en varning om att man kan komma att få böter på tiotals miljarder kronor. Fusk med avgasreningen hos dieselmotorer är anledningen.

I januari skrev vi om hur amerikanska Environmental Protection Agency (EPA) anklagar Fiat Chrysler Automobiles (FCA) för fusk med avgasreningen hos över 104 000 exemplar av dieseldrivna Jeep Grand Cherokee och Ram 1500. Förutom någon form av olaglig mjukvara hittade EPA även oegentligheter vid certifieringen av berörda dieselmotorer.

Nu har FCA gått ut med en form av varning till sina aktieägare och investerare att bolaget riskerar böter på uppemot 4,6 miljarder dollar, motsvarande 41,7 miljarder kronor. FCA ska nämligen ha tagit emot stämningar och begäran om information från bland annat amerikanska justitiedepartementet och tillsynsmyndigheten för handel och värdepapper samt ett antal olika delstatsjurister.

Uppgifterna kommer från The Detroit News och skulle kunna tolkas som ett visst erkännande från FCA:s sida. Men FCA står på sig och hävdar med kraft att de inte har fuskat. EPA och andra amerikanska myndigheter har dock en annan uppfattning.

Dodge Ram


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer