Fiat har tagit downsizingtrenden på allvar och lanserar nu en helt ny tvåcylindrig bensinmotor. När motorn letar sig ned i Fiat 500 till hösten stannar utsläppen på 95 g/km.

Besökare på bilsalongen i Genève nästa vecka kommer att kunna ta en närmare titt på Fiats helt nya tvåcylindriga motorfamilj. De nya motorerna går under samlingsnamnet TWIN-AIR och Fiat sätter stor tilltro till de små motorerna som förmodligen kommer att användas flitigt de kommande åren.

Bortsett från den uppenbara fördelen – den låga bränsleförbrukningen – har den tvåcylindriga motorn ett övertag mot större motorer genom sin litenhet. Enligt Fiat är den tvåcylindriga motorn 23 procent kortare och 10 procent lättare än en fyrcylindrig motor med samma effektuttag. Det gör motorn idealisk att anpassa till ett hybridsystem och det är något Fiat hoppas kunna göra snart. Det talas också om en gasversion.

Den nya tvåcylindriga motorfamiljen ska leverera från 65 till 105 hästkrafter och släppa ut 30 procent mindre koldioxid än större motorer med samma effekt. Hemligheten är enligt Fiat kombinationen av den elektrohydrauliska ventilstyrtekniken Multiair och något de kallar ”special fluid dynamics”. Första Fiat-modellen med en tvåcylindrig turbomotor under huven blir lilla 500. Debuten sker i september och 0,9-litersmotorn ska då ge 85 hästkrafter. Utsläppen ska inte överstiga 95 g/km. Fiat vill ännu inte ange någon exakt förbrukningssiffra, men uppger att motorn ska vara 15 procent snålare och 25 procent starkare än 1,2-litersmotorn som finns i dag.

Läs mer

  Test & provkörningar


   Digital prenumeration
   Allt du vill veta om alla bilar
   – gratis första månaden
   Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

   Flest och mest omfattande tester av nya bilar

   Alla nummer av e-tidningen

   Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

   Avsluta prenumeration online när du vill

   Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

   Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
   Visa kommentarer