Fisker i konkurs – säljs och flyttar från Finland

Det var väntat men har dragit ut på tiden. Den skuldtyngda hybridlyxbilstillverkaren Fisker Automotive begärs nu i konkurs, samtidigt som det säljs och flyttar framtida produktion till USA.

Danske Henrik Fiskers tidigare ögonsten Fisker Automotive har vartefter tiden gått grävt sig ett allt djupare hål ekonomiskt. Produktionen har legat nere i snart ett och ett halvt år. Fisker har hållit huvudet ovanför vattenytan enbart tack vare amerikanska energidepartementet som pumpat in skattepengar i företaget – totalt 164 miljoner dollar.

Nu får skattebetalarna tillbaka en liten del av beloppet när nybildade företaget Hybrid Technology köper återstoden av Fisker för 25 miljoner dollar. För att förenkla ägarbytet och samtidigt se till att fordringsägare och leverantörer får sina pengar har Fisker på egen begäran ansökt om konkursskydd.

Fisker Automotives nya ägare Hybrid Technology har skrivit på ett kontrakt som innebär att produktionen av modellen Karma flyttas från Finland till USA.
Hur framtiden i övrigt ser ut för Fisker vet vi inte, men enligt uppgift är den kortsiktiga planen att få igång tillverkningen av Karma så snart som möjligt för att därefter titta på ett utökat modellprogram med Atlantic och Surf som tidigare stoppats i malpåse.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer