Fisker slutligen sålt

Fisker Automotive, bolaget bakom laddhybriden Fisker Karma begärdes som bekant i konkurs i november förra året. Nu är bolaget till slut sålt.

Efter många turer blev det slutligen det kinesiska bolaget Wanxiang som fick köpa Fisker Automotive. Försäljningen gick till auktion och slutpriset blev 149,2 miljoner dollar, cirka 960 miljoner kronor. Hela sex gånger mer än de 25 miljoner dollar, 160 miljoner kronor, som Hybrid Tech Holdings skulle få köpa Fisker för i ett tidigare skede innan auktionen.

Wanxiang är sedan en tid tillbaka också ägare av A123 Systems som levererade batterier till Fisker och deras konkurs var en av de bidragande orsakerna till att Fisker gick under. Nu när båda företagen är under samma tak kanske produktionen av Fisker Karma kan återupptas.

Tidigare använde sig Fisker av en underentreprenör i Finland för att bygga bilarna men enligt tidigare uttalanden av Wanxiang planerar de att använda sig av Fiskers fabrik i Delaware, USA.

Det är dock i dagsläget fortfarande svårt att säga vad som kommer att hända med Fisker och det är oklart om Fiskers varumärke och logotyp ingick i försäljningen. Om det inte gjorde det innebär det att Wanxiang måste vända sig till Fisker Coachbuild om de vill använda sig av varumärket. Eller så kanske de väljer att etablera sitt eget varumärke.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer