F1-teamchefen Lawrence Stroll räddade Aston Martin förra året men det krävs mer pengar för att få i gång den brittiska biltillverkaren. Nu investerar Schweiz rikaste man, Ernesto Bertarelli, i biltillverkaren och får 0,7 procent av de röstberättigade aktierna.

Ernesto Bertarelli är god för cirka 180 miljarder kronor. Pengarna har han och hans familj bland annat tjänat inom läkemedelsindustrin. Nu tar Bertarelli en del av de pengarna och investerar i Aston Martin. Biltillverkaren har sökt nytt kapital sedan 2018 och bland annat redan lockat till sig den kanadensiske industrimannen Lawrence Stroll. Stroll äger F1-stallet Racing Point Formula One och planerar att sätta Aston Martin-märket på F1-bilarna.

Stroll investerade cirka 6 miljarder kronor i Aston Martin förra året och enligt Stroll ska en nyemission resultera i att Bertarelli kontrollerar 0,7 procent av rösterna i Aston Martin när affären är helt genomförd.

Bertarellis förmögenhet härrör sig främst från försäljningen av Serono 2006. Serono tillverkade medicin som ökade chansen att få barn och familjen Bertarelli fick cirka 86 miljarder när Serono såldes till Merck. Pengarna investerades i fastigheter och olika aktiefonder.

En annan som passat på att investera i Aston Martin är Mercedes F1-teamchef Toto Wolff. Daimler är en annan delägare i Aston Martin som köper motorer och inredning från Mercedes.

Just nu har Aston Martin ingen tillverkning av bilar igång. Fabrikerna i Storbritannien stängdes i mars som en följd av utbrottet av coronaviruset.
Aston Martin har nämnts, tillsammans med Jaguar Land Rover, som en tillverkare som kan få svårt att överleva coronakrisen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer