Nu kan det bli förbjudet att köra bilar som ger sken av att vara en polisbil.

I dag är det redan förbjudet att uppträda som polis eller bära polisuniform, men det finns inget som stoppar dig från att ratta en bil som ser ut som en polisbil. I en ny utredning lägger regeringen fram ett förslag om att förbjuda bilar som har modifierats i syfte att efterlikna en polisbil.

– Allmänheten ska aldrig behöva tvivla på om en polisbil är en polisbil, det rubbar förtroendet för rättsväsendet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Därför föreslås ny en ny lag som ska skydda polisens kännetecken som polisens och Säpos vapen, ordet polis i olika sammansättningar och böjningsformer och sådana larmanordningar som används av polisens utryckningsfordon. Skyddet är tänkt att gälla motorfordon som bland annat bilar och motorcyklar och gälla både för privat bruk och näringsverksamhet.

Det är dock tänkt att undantag för ”museal eller konstnärlig verksamhet”, så som till exempel filminspelning ska vara möjligt med tillstånd från Polismyndigheten. Tillståndet ska även förenas med särskilda villkor om hur polisens attribut ska få användas på allmän plats.
Förbudet gäller dock inte för fordon där det är liten risk för att det förväxlas med en polisbil, som till exempel äldre fordon som vita och svarta bilar som du ser nedan.

Fordonsägare som bryter mot förbudet ska polisen kunna förelägga att avlägsna dekaleringen och och bötfälla, i nuläget är det dock oklart vad bötessumman kan bli. Förbudet föreslås gälla från våren 2016.

Saab 95 1977.

Saab 95 1977.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer