Hundratals Ford-ägare i USA stämmer Ford för att de drabbats av onödiga problem och utgifter till följd av svällande hjulmuttrar.

Miljontals Ford-bilar av modellerna Escape, Flex, Focus, Fusion, F-150 och F-350 påstås ha dåliga hjulmuttrar. Enligt ett uttalande från den amerikanska advokatbyrå som representerar hundratals drabbade Ford-ägare ska de berörda hjulmuttrarna, som de menar är bilens förmodligen mest simpla del, vara designade utifrån utseende i stället för funktion och säkerhet. Hjulmuttrarna har nämligen en tendens att svälla vilket omöjliggör lossande av muttrarna vid hjulbyte. Det har kostat ägarna mer än motsvarande 240 kronor per hjul då de tvingats lämna in sina bilar på verkstad eller, ännu värre, tvingats ringa till bärgare vid punktering ute på vägen. De har inte kunnat få loss muttrarna för att skifta till reservhjul.

Ford-ägarna vill enligt stämningen få ekonomisk kompensation från Ford. Hur stora summor det rör sig om är inte känt men beloppen varierar beroende på hur Ford-ägarna drabbats.

Ford har valt att inte kommentera stämningen som lämnades in till en distriktsdomstol i Michigan i torsdags.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer