10 000 000. Så många Ford Mustanger har byggts sedan starten 1964. Hur Ford uppmärksammar milstolpen? Genom att hylla den allra första Mustangen.

Den första Mustangen som rullade av Fords produktionsband i Dearborn, Michigan år 1964 var en vit Ford Mustang cabriolet med V8 på 164 hästkrafter och treväxlad manuell låda.
När bil nummer tio miljoner rullade av bandet i Flat Rock-fabriken i Michigan nyligen lät man därför den speciella kärran få samma specifikationer – nästan i alla fall.
Hyllningsbilen i fråga är en Ford Mustang GT cabriolet och lackad i kulören Wimbledon White, samma som ur-Mustangen. Men några 166 hästkrafter är det inte tal om. Istället är det en V8 på 5,0 liter och 466 hästkrafter som regerar under huven på den tio-miljonte Mustangen, och den manuella växellådan har dubbelt så många steg som den i Mustang nummer ett.

Jubileumsbilen ställdes ut under ett stort arrangemang vid Fords huvudkontor i Dearborn tidigare i veckan (se bild nedan) där fler än 60 Mustangägare deltog.

10 Millionth Mustang Celebration

Foto: Ford

Ford Mustang nummer ett tillsammans med Ford Mustang nummer tio miljoner.

Dagens Ford Mustang är modellens sjätte generation och presenterades i december 2013. Förra året fick modellen en facelift och i januari i år presenterades Mustang i Bullitt-utförande.

De senaste tre åren har Mustang varit världens mest sålda sportbil, och förra året såldes modellen i 125 809 exemplar världen över enligt IHS Markit. 512 stycken hittade till svenska vägar och enligt Ford är Sverige Europas Mustang-tätaste land räknat per capita.

Så sent som i våras var vi iväg och körde Ford Mustang GT Fastback. Den provkörningen kan du läsa här.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer