Ford och Rivian gör gemensam sak. De ska dela Rivians "skateboard-plattform" för kommande eldrivna bilmodeller.

Kommer du ihåg Rivian? Tänkte väl det… Det är svårt att glömma deras eldrivna konceptbilar R1T och R1S som visades upp under bilsalongen i Los Angeles 2018. Tidigare i år kunde vi rapportera att E-handelsföretaget Amazon har investerat 700 miljoner dollar (över 6,47 miljarder kronor) i företaget.

Nu ansluter sig Ford med ytterligare 500 miljoner dollar (cirka 4,7 miljarder kronor) i Rivian. I och med det kan vi anta att General Motors inte längre är med i affären som det tidigare ryktats om.

Rivian Ford

Foto: Ford

RJ Scaringe (Rivian) och Bill Ford (Ford) är så här glada över det nya samarbetet.

I och med investeringen vill Ford vara med och utveckla och använda den flexibla elbilsplattform som Rivian presenterat och som ska resultera i bilar med en räckvidd på över 400 miles, det vill säga 64 mil, år 2020. Rivian å sin sida ska dra nytta av Fords expertis när det gäller tillverkning.

Bitarna faller på plats när vi får höra att även Amazon och Ford har skrivit under ett flerårigt globalt kontrakt där Amazon Web Services (AWS) ska samarbeta med Fords och Autonomics plattform TMC (Transportation Mobility Cloud) som i dag omfattas av miljontals fordon. AWS å sin sida är världens mest spridda plattform och har funnits i 13 år.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer