Ford låter robotar testa bilarna

Som första biltillverkare har Ford börjat överlåta testkörningen av nya bilar åt robotar. I stället för att låta människor sitta och köra timme efter timme låter Ford en robot ta över spakarna.

För att inte slita för mycket på sina mänskliga testförare har Ford börjat köra tester utan förare. Vid utvecklingen av nya Transit lät man i stället datorer och robotarmar sköta körningen när Transit skulle uthållighetstestas på testområdet i Michigan. I videon nedan kan man se hur en robot kör en Transit över kraftiga gupp som i längden skulle bli slitsamma för en mänsklig förare. På Fords testområde finns delmoment som kallas Power Hop Hill, Silver Creek och Curb Your Entusiasm och på bara några hundra meters sträcka kan Ford simulera flera års slitage.

En annan fördel med den robotiserade föraren, som kommer från amerikanska företaget Autonomous Solutions, är att testmomenten blir väldigt konsekventa. Systemet som sätts i Ford-bilarna är inte uppbyggt på samma vis som Googles och Audis självkörande bilar utan är mer att jämföra med en robot som programmeras att köra exakt samma sträcka med exakt samma hastighet varje gång.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer