Ford Mustang GT U.S. Air Force Thunderbirds Edition, det är hela namnet på veckans mest amerikanska one-off-specialare. Bilen ska hedra amerikanska flygvapnets uppvisningsgrupp – som fyller 60 år i år.

Det är många som firar 60-årsjubileum i år. Förutom Volvo Duett och Chevrolet Corvette så firar även den USA:s flygvapens flyguppvisningsdivision – U.S. Air Force Thunderburds – jämna sex decennier i år. För att fira detta har nu Ford tagit fram en specialversion, som byggs i endast ett exemplar.

Ford Mustang GT U.S. Thunderbirds Edition, som bilen heter, är försedd med en rad specialdetaljer, där de flesta dock är av kosmetisk karaktär. Exteriört har bilen fått ett vitt-rött-blått färschema som påminner om det som U.S. Air Force Thunderbirds använder på sina F-16 Falcon-plan. Bilen har dessutom breddats, fått 22-tumshjul och försetts med en heltäckande hasplåt, även den med motiv från flygplanen.

Öppnar man dörrarna ser man både specialgjorda emblem på trösklarna och specialgjord instegsbelysning. Det sistnämnda med lampor gjorda i formen av ett flygplan. Väl inne i bilen möts man av ett modifierat navigationssystem och eget instrumentkluster. Baksätet är borttaget, men de främre sätena, i form av Recarostolar, har fått Thunderbirds-brodyr.

Endast ett exemplar kommer alltså göras, och ska säljas på auktion i samband med Experimental Aircraft Association (EAA) AirVenture Oshkosh 2013, ett av världens största evenemang för flygintresserade. Pengarna från auktionen kommer att skänkas till EAA:s ungdomsverksamhet.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer