Ford har redan plockat bort mellanstora suven Edge från handlarna i Europa, och nu ser modellen ut att gå samma öde till mötes i USA. Om Ford slutar att bygga Edge hotar det bilfabriken i kanadensiska staden Oakville.

Det är analysföretaget AutoForecast som avslöjar Fords planer att ytterligare minska sitt modellprogram. Ford Edge var en gång en storsäljare men vikande försäljning och utökad konkurrens i segmentet för mellanstora suvar har fått Ford att få kalla fötter.
Enligt tidigare planer skulle en ny Ford Edge presenteras i juni 2023 och bilen skulle byggas på en helt ny plattform. Men planerna har ändrats och därmed är också Fords bilfabrik i Oakville, Ontario, hotad. 4 200 personer arbetar i fabriken som nu kanske måste stängas för gott.

Ford hoppades sälja 25-30 tusen Edge bara i Europa men förra året var försäljningen nere på 8 800 bilar, en nedgång med 7,5 procent jämfört med 2018. Edge presenterades så sent som 2016 och försäljningen vek relativt snabbt efter lanseringen. i USA har Edge framför allt sålt bra till företag och i fjol levererades 138 500 Edge totalt.

TEST: Ford Edge mot Hyundai Santa Fe, Kia Sorento och Skoda Kodiaq

Ford Edge 2019

Förra året plockade Ford bort modellerna Flex och Lincoln MKT från fabriken i Oakville och Ford planerar också att flytta produktionen av Lincoln Nautilus till Kina. Edge är nu den sista modell som Ford bygger i Kanada. Ford bygger också två V8-motorer i Kanada.
Ford planerar nu får en rad nya suvar där Bronco, Bronco Sport och Escape ska ta över efter Edge.

Ford Edge byggs även i Kina och det finns ännu inga beslut om modellen ska fortsätta att byggas och säljas där. Troligen får Edge leva kvar i Kina tills försäljningen av dagens generation börjar svikta även där. Det är osannolikt att Ford utvecklar en ny generation Edge bara för den kinesiska marknaden.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer