Självkörande bilar, ett fenomen främst förknippat med lyxbilar. Nu blandar sig dock Ford in i leken – med världens största testflotta.

Om fem år ska Ford presentera ett helt självkörande fordon utan vare sig ratt eller pedaler. Ett fordon redo för stora volymer men som inte är avsedd för privat ägande utan kommersiell trafik, bilpooler och liknande.

Ford storsatsar på autonom körning, de har nu gjort stora investeringar och dubblat personalstyrkan på utvecklingsavdelningen inom området. I år ska testflottan tripplas och omfatta 30 testbilar vilket ska göra dem störst i branschen.

Satsningen ingår i projektet Ford Smart Mobility och man nämner fyra viktiga partners. Velodyna, som sysslat med LiDAR-sensorer i tio år. SAIPS, med fokus på artificiell intelligens. Nirenberg Neuroscience LLC, forskar i att göra teknik mer mänsklig. Civil Maps, experter på 3D-kartor.

– Autonom bilkörning kommer att vara lika stort för samhället som när Ford uppfann rullande-band-principen för bilindustrin för hundra år sedan, menar Fords VD Mark Fields.

Grunden för testbilarna är Ford Fusion i hybridutförande, den europeiska motsvarigheten testade vi i nummer 17/2016 och provkörde i nummer 9/2016, en provkörning du kan läsa i sin helhet här på Teknikens Värld..


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer