På bilsalongen i Detroit i januari presenterade Ford en helt ny generation av storsäljande pickupen F-150. Det anmärkningsvärda med den var framför allt viktminskningen. Tack vare nya materialval i bilens konstruktion hade jänkarna lyckats skala bort 300 kilo.

Ford har insett att inslagen väg är framtidens melodi och visar nu upp en konceptbil vid namn Lightweight Concept. Bilen är en Mondeo av nya generationen, eller egentligen en Fusion eftersom det rör sig om den amerikanska versionen. Precis som på nya F-150 har avancerade material, aluminium och höghållfasthetsstål använts i hög utsträckning. Det har resulterat i en viktminskning med nästan 400 kilo. Eftersom nya Ford Mondeo (Fusion) väger strax under 1,6 ton betyder det är Lightweight Concept är nere strax under 1,2 ton. En viktminskning med 25 procent. Det är imponerande.
Imponerande är också att denna stora bil väger som en Fiesta. En vanlig femdörrars Fiesta väger några tiotals kilo mindre, men en Fiesta ST väger strax över 1,2 ton.

Då återstår att hoppas att Ford kan sätta en Mondeo med dessa viktspecifikationer i produktion snart.

Ford Leightweight Concept
Ford Leightweight Concept


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer