Saab hoppas att hovrätten ska omvandla tingsrättens nej till ett ja som medger rekonstruktion. Men nu har de fått ännu ett problem på halsen. Ett företag som förmodligen har tröttnat på alla turer begär nu Saab i konkurs.

I går kom beskedet om att Pang Da och Youngman fått klartecken på regional kinesisk nivå till att bli delägare i Saab. Nu återstår bland annat ett centralt kinesiska godkännande, något som sägs vara betydligt svårare att få. Men gårdagens besked kan ändå underlätta Saabs överklagan till att de fick avslag till frivillig rekonstruktion.

Att det brinner i knutarna kan man minst sagt säga med tanke på att Vänersborgs tingsrätt fått in konkursansökningar från 892 anställda på Saab. Anställda som inte fått ut sina löner. Konkursförhandling hålls 26 september.
Men nu har de 892 konkursansökningarna fått sällskap av ytterligare en. Denna gång kommer konkursansökan från ett företag. Vilket företaget det rör sig om är oklart då tingsrätten inte vill offentligöra namnet. Någon förtur i Saabs utbetalningskö av pengar ska en konkursansökan inte ge. Därför är det oklart vilken anledningen är till företagets agerande.

– Facken har ju sagt att de ska återkalla sina ansökningar om Saab betalar ut löner till de anställda eller om Saab inleder en företagsrekonstruktion. Det här företaget kanske har ledsnat och tycker att alldeles oavsett vad som händer så vill de att Saab ska försättas i konkurs, säger docent Marie Karlsson-Tuula, expert på rekonstruktions- och konkursfrågor, till TT.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer