Första bilderna på nya Fiat 500 – elektrisk från början

Nuvarande Fiat 500 får, trots hög ålder, leva vidare några år till. Men parallellt med den kommer nya 500:an att introduceras – som elbil. Här är första bilderna!

Våren 2007. Det var då Fiat dammade av 500-beteckningen efter drygt 30 år i dvala. Modellen kom tillbaka med dunder och brak, men lever i dag ett något tillbakadraget liv. Inte undra på det då modellen är 13 år gammal, dock har den uppdaterats några gånger längs vägen. På senare år är det framför allt modellerna 500L och 500X som har hållit den italienska småbilsfanan högt.

Men en helt ny generation Fiat 500 är på ingång. De dagsfärska bilder från Turin som du ser här är de första på nya 500:an i produktionsutförande. Bilen är kraftigt maskerad, men det är ändå första bilderna på nya generationen. Tidigare har den setts rulla omkring som mula, det vill säga gamla karossen med nytt, för ögat icke synligt innehåll.

Nya Fiat 500e

Foto: CarPix

Det mest spännande med nya Fiat 500 är att den saknar avgasrör. Inte för att de är krökta innan bakre stötfångaren och därmed gömmer sig, utan för att avgassystem helt saknas. Bilen är nämligen elektrisk.

Dagens 500 finns förvisso redan som elbil, då heter den 500e. Den har dock inte rosat marknaden, mycket för att modellen bara säljs på vissa marknader, men också för att den är dyr i förhållande till den storlek på batteriet man får, något som i sin tur ger kort räckvidd.
Nackdelen för Fiat 500e är att när dagens 500 utvecklades togs ingen hänsyn till en elektrisk drivlina. Den har kompromissats in i ett senare skede.

Nya Fiat 500e

Foto: CarPix

Så blir det alltså inte med nya 500, den är utvecklad för att vara en elbil – redan från början. Och med största sannolikhet blir nya 500 enbart eldriven. FCA-koncernens marknadschef Olivier Francois berättade förra våren att någon annan drivlina än en elektrisk inte är aktuell. Han beskrev även bilen som en ”urban Tesla”. Om han med det uttalandet även syftade på Teslas långa räckvidder återstår att se.

Den som vill ha en bensindriven Fiat 500 får även framöver titta på nuvarande generation av 500:an. Den ska nämligen säljas i ytterligare några år som ett alternativ innan ”alla väljer elektriskt”.

Nya Fiat 500e

Foto: CarPix

Lite tejp och du har ett par aerodynamiskt optimerade fälgar.

Även om bilarna på bilderna är hårt maskerade ser vi att Fiat 500 behåller sin nätta, gulliga – och bulliga – form. Den kommer alltså att vara en utmärkt stadsbil i litet format även i fortsättningen. Vad vi kan tänka oss är att fronten helt läggs igen (även om nuvarande generation inte bjuder på många öppningar) i och med att bilen är en elbil. På så vis kommer den att än mer likna originalet från 1957.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer