En handfull studenter tog för några år sedan på sig uppdraget att illustrera hur Saabs framtid bör te sig. Här är deras vision för hur det svenska märket skulle ha kunnat växa sig starkare i flera olika segment.

Så som det ser ut i dagsläget finns inte biltillverkaren Saab längre och frågan är om vi någonsin igen får se en nytillverkad bil med Saab-emblem i grillen. Vi kan alltid hoppas, men inte för mycket för risken att bli besviken är förmodat stor. Saab gick i konkurs 2011 och Nevs, som köpte vad som fanns kvar av den anrika svenska biltillverkaren, har gett upp hoppet om att använda varumärket Saab på sina framtida produkter.

Men om nu det finns en gnutta chans kvar att Saab kommer tillbaka, hur skulle då märkets framtid kunna se ut? En grupp om sex studenter, med bas i Frankrike (Institut Supérieur de Design Valenciennes), hoppade mot slutet av Saabs levnad på det frivilliga uppdraget att forma företagets framtid – helt utan några officiella kopplingar till Saab.

Saab Vision 2014

Foto: Dmitry Pogorelov & friends

Studenternas idé, som presenterades under 2014, var att Saab skulle lansera en uppföljare till modellen 9-3 med tydliga halvkombiformer (Combi Coupé) à la 900. Deras illustrationer visar ett tydligt släktskap med den 9-3-efterträdare som Saabs designchef under Victor Muller-tiden, Jason Castriota, ritade – men med klart snyggare linjer.

Saab Vision 2014

Foto: Dmitry Pogorelov & friends

Visionen var att släppa modellen under 2015, inklusive en cabrioletversion, för att vända Saab-skutan åt rätt håll, redo att kliva på nya tåg – först kompaktsegmentet under 2016 och därefter suvsegmentet under 2017.

Tyvärr formade sig framtiden aldrig så som studenterna visualiserade sig den, men som sagt – vem vet vad framtiden har att bjuda på. I bildgalleriet nedan bjuds du på illustrationer som visar upp nya 9-3:an, kompaktmodellen 9-1 samt suven 9-X.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer