Historien om en Bubbla. New Beetle byggdes under 13 år mot förlagans 65. Här är resan från koncept till pension.

K

anske det annalkande millenumskiftet gjorde formgivarna stressade. Nittiotalet måste ju göra något slags avtryck innan det slog om till nollnolltal. Och vad är lättare än att anspela på något gammalt klassiskt när man vill uppnå effekt?

VW New Beetle koncept

Profil med karaktär. Här är konceptet från 1994.

Retrobilen föddes. Scenariot skulle mycket väl kunna stämma överrens i fallet Volkswagen New Beetle men det började faktiskt i andra ändan, vilja av att skapa något helt nytt. Företagets nordamerikanska designkontor fick i uppdrag att rita en bil med alternativ drivkälla för att möta framtida miljökrav. Då en marknadsundersökning bevisade hur intimt märket var förknippat med dess första modell, Typ 1, var designen på den nya bilen given.

När Freeman Thomas och J Mays nytolkning av ”Bubblan” visades upp på Detroitsalongen 1994 blev till och med Volkswagen överraskade av mottagandet. Än större blev hajpen under vårens Genèvesalong när Concept 1 visades upp som cabriolet. Serieproduktion var plötsligt inom räckhåll och tre drivlinor planerades: snåldiesel, hybrid och eldrift liksom ett start/stop-system.

VW New Beetle Genève 1994

En cabrioletversion slöt upp i Genève 1994.

Under bilsalongen i Tokyo 1995 visades en prototyp. Nu var det klart att modellen skulle baseras på kommande Golfplattform och inte höra hemma i Poloklassen. Det var också klart att det, till skillnad från förlagan, skulle bli en framhjulsdriven bil med frontmotor. Av miljö­tänket blev det inget men snåldieseln, med sina tre cylindrar, kom att hamna i småbilen Lupo.

VW New Beetle produktion

Här sätts en nybubbla samman i fabriken i mexikanska Puebla.

Först 1997 kom produktionen av New Beetle igång, borta var då de runda ytterbackspeglarna och de lika runda ventilationsgallren i fronten. Invändigt kändes formen igen från konceptet men här saknades inslag i karossens kulör och en hel del extra knappar och reglage hade tillkommit.

vw-new-beetle-rs

Bara 250 exemplar byggdes av den fyrhjuldrivna 100-hästaren RSi.

Men Bubblahajpen lade sig. Kanske på grund av den långa startsträckan till produktion, kanske för att den fick konkurrens av andra retrobilar men främst för att New Beetle i själva verket var en Golf med mindre praktisk kaross. Koncernens el- och hybridbilar har dröjt ända till våra dagar.

Historik

1994 ”Concept 1” debuterar i Detroit.
1995 En produktionsklar prototyp visas i Tokyo.
1997 New Beetle kommer i produktion.
2003 Modellen får en ansiktslyftning.
2010 New Beetle ersätts av en ny version kallad Beetle.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer