När ska folk fatta att bakom ratten i en rullande bil ska man koncentrera sig på trafiken – inte på mobiltelefonen?

För bara några dagar sedan var vi, jag och min andra hälft, ute och körde på en av de mer trafikerade trafiklederna i Solna-trakten. Vi låg i högerfilen men märkte att denna blev allt mer trög ju närmare vi kom ett rödljus. En smidig manöver och vi låg i vänsterfilen som ”andra bil” bakom en motorstark Audi A6. Kanon, tänkte jag. Nu slipper man den långa kön i högerfilen nu när det vankas grönt ljus i korsningen. Tji fick jag för det.
Det blir grönt och högerfilen började rulla iväg smidigt. Audin framför oss stod som fastgjuten. Efter många om och men började den rulla – sakta. Till nästa korsning hade de flesta bilar i högerfilen hunnit över medan det var grönt. Inte vår fil, och bilarna i backspegeln radade upp sig som på ett pärlband.
På nytt grönt ljus, återigen en seg start och sedan max 50 km/h på en 70-sträcka. Vi upptäckte samtidigt ett litet vitt sken precis till höger om förarstolen. Jag kan ge mig sjutton på att det är en mobiltelefon, sa jag högt.
Efter två tre minuters körning bakom Audin fick det vara nog. En liten lucka i högerfilen och vi var förbi den på insidan. Mycket riktigt – killen i Audin hade blicken stenhårt fäst på mobiltelefonen som han höll i höger hand.
I nästa rödljus, nu liggandes i vänsterfilen igen, tittade jag i backspegeln. Några bilar bakom mig fanns där en stor lucka och efter denna lucka kom en Audi A6 krypande och blockerade alla i vänsterfilen.

Bara ett par dagar senare när jag kom körandes på min EU-moped på väg till jobbet möttes jag återigen av en ”mobilidiot”. Körde på en central smal gata, med lagom avstånd för att undvika uppslående dörrar från de parkerade bilarna till höger. Men att tänka så räcker inte.
Plötsligt svängde en parkerad bil ut på gatan, utan påslaget halvljus, utan att använda blinkers. Vad satt bakom ratten tror ni? En kvinna med mobiltelefonen i högsta hugg mot örat. Hon brände vidare, helt ovetandes om att jag precis fått väja för henne.
Är det för mycket begärt med en titt i backspegeln och gärna en liten indikation med vänster blinkers?

När ska folk förstå att när man sitter i bilen ska man koncentrera sig på vad som händer i trafiken och visa hänsyn till sina medtrafikanter i stället för den man ringer eller sms:ar till?

Läs mer

    Visa kommentarer
    NUVARANDE Ge fan i mobilen!
    NÄSTA Fisker Karma färdig för produktion