Gårdagens uppgifter om att Volvos kinesiska ägare Geely vill köpa Saab stämmer inte. En talesman för Geely förnekar att det skulle finnas något intresse för den krisande svensken. Nu planerar svenska staten att kliva in och lösa Saabs skuld till EIB.

– Enligt min kännedom har vi inga sådana planer, säger Lawrence Ang.

Lawrence Ang är vd för Volvos systerbolag Geely Automobile, ägt av moderföretaget Zhejiang Geely Holding Group. Det han kommenterar är gårdagens uppgifter från Dagens Nyheter där en anonym källa hävdade att Saabs affärspartner Youngman var på väg att dra sig ur affären men att Volvos ägare stod beredda att ta över deras plats. Geely påstods ha närmat sig Saabs rekonstruktör Guy Lofalk, när denna var i Kina för att arbeta med rekonstruktionen.

Enligt uppgifter till Dagens Industri förbereder sig nu svenska staten för att hjälpa till. Planen är att lösa Saabs skuld på 2,2 miljarder kronor till Europeiska investeringsbanken (EIB) för att därmed kunna omvandla Riksgäldens panter i Saab till aktier som sedan snabbt kan säljas till en kinesisk köpare. Planen skulle innebära att staten blir tillfällig storägare i Saab. Enligt Dagens Industri har den svenska regeringen Geely högst upp på önskelistan över ny ägare till Saab.

Att Geely skulle ha något intresse för Saab bedöms som högst otroligt av branschanalytikern Ian Fletcher på IHS Automotive.
– Volvo och Saab har i princip slagits om samma utrymme på marknaden under många år. Jag tror att Volvo i slutändan kommer att sätta punkt för Saab, säger Fletcher som inte kan förstå varför Geely skulle vilja befatta sig med Saab.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer