General Motors vice ordförande Bob Lutz vill slippa de amerikanska myndigheternas krocktester de närmaste åren. Han menar att nya bränslesnåla bilar måste komma ut snabbt på marknaden, men utvecklingen av dessa försenas av de omfattande krocktesterna.

De amerikanska biltillverkarna har enorm press på sig att ta fram nya, mindre och bränslesnålare bilar. Både från myndigheterna och det amerikanska folket. Pressen är till och med så stor att Detroittrion har bett staten om hjälp. Chrysler, Ford och GM gick tidigare i somras ut med en vädjan till den amerikanska staten om 50 miljarder dollar, motsvarande 300 miljarder kronor i förmånliga lån. Summan anses nödvändig för att utvecklingen av nya bilar ska snabbas på. Nu kräver GM:s vice ordförande Bob Lutz att myndigheterna även ska släppa på tyglarna i fråga om krocktester.

Bob Lutz vill att Chrysler, Ford och GM de kommande tre åren ska slippa de amerikanska krocktesterna som är obligatoriska för alla bilar som ska säljas i USA. Därmed skulle det gå snabbare att ta in till exempel europeiska modeller till den amerikanska marknaden. Ford har tidigare visat stor vilja att börja sälja flera av sina europeiska modeller även i USA, och nu vill GM göra det samma. Bob Lutz menar att de amerikanska myndigheterna borde acceptera de europeiska krocktesterna som han dessutom anser vara mer omfattande än de amerikanska.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer