Göteborg röstade nej till trängselskatt

I går röstades det om trängselskattens vara eller icke vara i Göteborg. Nej-sidan vann klart. Göteborgarna vill inte ha trängselskatt.

I januari 2013 införde Göteborg trängselskatt enligt motsvarande modell som sedan tidigare finns i Stockholm. Motståndet mot trängselskatten i Sveriges näst största stad har därefter varit gediget och kvällstidningen GT kampanjade för en folkomröstning i trängselskattens vara eller icke vara.
I maj 2013 hade man en omröstning i kommunfullmäktige om en omröstning skulle bli av eller ej. Nej-sidan, alltså de mot en folkomröstning, var då tvungna att få minst två tredjedelar av rösterna för att få gehör. Så blev det inte och i går, i samband med valet till kommun, landsting och riksdag, hölls i Göteborg den av så många efterlängtade omröstningen – ska staden ha trängselskatt eller inte.

När 295 av 297 valdistrikt är räknade står det klart att göteborgarna sa nej till trängselskatt. 56,84 procent sa nej medan 43,16 procent sa ja.
Bryter vi ned siffrorna på en lägre ser vi att valkretsarna Öster, Hisingen och Väster är tydliga nej-sägare till trängselskatt, medan Centrum som enda valkrets röstade ja (55,6 %) till trängselskatt. Just valkrets Centrum är ännu inte färdigräknad, men av totalt 69 valdistrikt är det endast två som är på efterkälken. Dessa båda kommer inte att påverka valresultatet.

Valdeltagandet i trängselskattfrågan låg på 72,8 procent, klart över de 70 procent som anses vara gränsen för att resultatet ska tas på allvar.

Folkomröstningsresultatet ser ut att följas och trängselskatten i Göteborg kan bli ett minne blott. Ulf Kumne, Miljöpartiets gruppledare i Göteborg, säger till GP att det är en självklarhet att respektive resultatet efter omröstningen:
– Folket har ju röstat emot trängselskatten så det får vi inte strunta i, säger han.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer