I torsdags beslagtogs en bil i Skaraborg vars ägare hade 3,3 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter. Mycket, kan tyckas, men det är ingenting jämfört med den som har störst parkeringsskulder i Sverige.

Sedan 2014 gäller en ny lag i Sverige som ger polisen rätt att beslagta felparkerade bilar vars ägare har mer än 5000 kronor i parkeringsskulder. Ofta ägs dessa bilar av bilmålvakter som äger tusentals andra bilar, har skulder upp över öronen, saknar inkomst och inte äger någon egendom. Så det är inte lätt för kronofogdemyndigheten att driva in skulderna. Dessutom har de bara fem år på sig.

– I praktiken har säkert vissa individer dragit på sig betydligt fler (skulder, reds. anm.) än vad som syns i vår statistik. Kan pengarna inte drivas in efter fem år så skrivs skulden av. Den förfaller helt enkelt, säger Johan Krantz på kronofogdemyndigheten till Metro.

Högst upp på listan över de personer i Sverige som har störst parkeringsskulder till kronofogden finns en 31-årig man. Han har 56 094 645 kronor i skuld.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer