Får diplomatbilar med blå registreringsskyltar verkligen bete sig hur som helst? Teknikens Världs experter svarar.

Får diplomatbilar verkligen bete sig hur som helst i trafiken? Jag stod nyligen bakom en diplomatbil som med råge passerat den vita linjen vid ett stoppljus. En svenskregistrerad bils förare hade väl förlorat körkortet för den överträdelsen?
Vad gäller vid fortkörning, eller om en olycka sker på grund av vårdslöshet av en diplomat?

/Nils Andersson, Vällingby

Svar:
Hej Nils! Svaret är nej. En diplomat ska följa reglerna i det land hen verkar precis som alla andra. Däremot så har diplomater juridisk immunitet. Det innebär att de inte kan straffas för de brott de begår i det land de verkar. Även anställda som inte är diplomater kan ha immunitet i jobbet i vissa situationer.
Om polisen upptäcker ett allvarligt trafikbrott så kan polisen rapportera till Utrikesdepartementet och därifrån kan man ta kontakt med ambassa­dörens hemland och tala om vad som hänt. Däremot så kan man alltså inte skriva ut böter på plats eller rapportera till åklagare.
För några år sedan körde en diplomat rattfull i Stockholm. Han stoppades av polis och vägrade kliva ur bilen. Polisen har rätt i den situationen att ”avbryta den brottsliga gärningen”, alltså hindra att han kör vidare. Det gjorde man och en bärgare kallades till platsen och bärgade bilen till diplomatens bostad. En ”vanlig” människa hade naturligtvis plockats ur bilen och tagits till polisstationen för utandningsprov eller blodprov.
Men bara för att det är en diplomatbil så är det inte säkert att föraren har immunitet. Det kan vara en anställd på ambassaden som inte omfattas av de här reglerna. I värsta fall kan en diplomat förklaras ”persona in grata”. Det betyder ”ej önskvärd person” och då ska diplomaten lämna landet. Det har mig veterligen aldrig hänt för ett trafikbrott i Sverige.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer