Kommer vi människor att dominera framöver eller blir det robotarna som tar över? Sistnämnda blir i alla fall allt mer avancerade.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Robotar finns redan i alla dess former, inte minst inom bilindustrin. Människoliknande robotar, rent anatomiskt och funktionellt sett, är inte lika vanliga, men de finns och en biltillverkare, Honda, ligger lite längre fram än övriga inom detta område. Deras robot Asimo har vi skrivit om tidigare och är imponerande på många sätt och vis.

BigDog

Atlas bästa (?) vän, robothunden BigDog som används inom det militära.

En annan imponerande robot är amerikanska Atlas som nu presenteras i en ny version. Den byggs av Massachusetts-företaget Boston Dynamics som är mest kända för deras ”robothund” som används inom USA:s militär.
Atlas, som är 175 centimeter lång och väger 81 kilo, är konstruerad för att arbeta både inomhus och utomhus. Den är elektrisk driven och hydrauliskt rörelsestyrd. Sensorer i bålen och benen gör att Atlas håller balansen (väldigt bra dessutom, som vi ser i filmen) och LIDAR-teknik (laserradar) samt stereosensorer i huvudet används för att undvika hinder, bedöma terrängen, navigera och hantera objekt.

Är detta framtidens arbetskamrat? Eller kanske framtidens butler? Stryk och provokation verkar den också tåla. Men tänk om det en dag skulle slå slint…

Filmen ovan är knappt fyra dagar gammal men har redan setts över elva miljoner gånger.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer