De allt hårdare utsläppskraven kommer kraftigt att påverka bilpriserna, menar Volkswagen.

Koldioxidutsläppen från nya bilar ska sänkas med 37,5 procent till 2030, jämfört med nivåerna 2021 (95 g/km), beslutade EU i höstas. Det kommer att drabba konsumenternas plånböcker. Vid ett telefonmöte i fredags sa Volkswagen-koncernens försäljningschef Christian Dahlheim att priserna på nya bilar på medellång sikt kommer att höjas märkbart på grund av de högre materialkostnader som följer anpassningen till de nya kraven. Proportionellt sett kommer billigare bilar att stå för de högsta prisökningarna. De allt högre kraven på säkerhet kommer också att bidra till högre konsumentpriser.

– Volkswagen använder olika resurser för att motverka stigande kostnader. Det står dock klart att det inte kommer att vara möjligt att fullt ut kompensera för de högre materialkostnaderna, sa han, enligt Bloomberg, under telefonmötet som kom att handla om fordonsindustrins utmaningar framöver.

Även BMW och Daimler har flaggat för motsvarande utmaningar tidigare, bland annat Brexit, lägre försäljningsvolymer i Kina och satsningen på elbilar.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer