Heta och kalla laddhybrider i Sverige

Laddhybriderna börjar komma på bred front och vi känner att det är dags att summera vilka modeller i vårt avlånga land som är heta respektive kalla. Sett till försäljningen alltså.

Vem hade för bara ett eller två år sedan trott att en laddhybrid skulle ligga på placering fem över Sveriges mest sålda miljöbilar, långt före merparten av miljöklassade diesel-, etanol-, gas- och hybridbilar. Men så ser faktiskt statistiken ut i dag. En laddhybrid har slagit enormt och konkurrerar ut allt i sin genre, så pass att den står för nästan hälften av märkets totala försäljning i landet. Vilken bilen är förstår du nog, om inte så har du svaret längst ned i denna lista.

Om vi gör om nedanstående lista om, låt oss säga, ett år skulle den se helt annorlunda ut. Flera nya laddhybrider är på väg ut på marknaden, bland annat nya XC90 men också laddhybridversioner av populära ”Svensson-bilar” som Volkswagen Passat (hösten 2015) och Golf samt Audi A3. Om ett år lär inte ett märke totaldominera laddhybridmarknaden som i dag.

Notera att nedanstående försäljningssiffror påverkas mycket av prislappen. Vissa av bilarna är betydligt dyrare än andra. Men det tar vi inte hänsyn till här, här listar vi friskt från sämst till bäst säljande laddhybrid. Därför ska statusraden för varje nämnd bil nedan tas med glimten i ögat.
Vi tar heller inte hänsyn till att merparten av bilarna är sålda som tjänstebilar.

Chevrolet Volt och Fisker Karma såldes i Sverige i ett fåtal exemplar under 2013. I år har de båda av förklarliga skäl inte sålts alls. Chevrolet är på väg bort från Europa och i stället satsar GM på Opel (Ampera i det här fallet) och Fisker har haft ekonomiska bekymmer en längre tid och nyligen hittat nya ägare som satsar inför kommande år.

 

8. Porsche 918 Spyder

Porsche 918 Spyder

Status: Iskall
Antal sålda (jan-sep 2014): 3
Antal sålda (jan-sep 2013): 0
Kommentar: Det är rätt läckert att en av bilvärldens snabbaste bilar är en laddhybrid och ännu läckrare är det att i lilla Sverige har redan tre exemplar sålts (fem ska vara beställda) till ett pris av ungefär 7,3 miljoner kronor styck. Hur het den än må vara med sina 887 hästkrafter är den ändå i kallaste änden av denna lista.

 

7. BMW i8

BMW i8

Foto: BMW

Status: Iskall
Antal sålda (jan-sep 2014): 4
Antal sålda (jan-sep 2013): 0
Kommentar: En av årets hetaste laddhybridnyheter men ändå kall på denna lista som, som tidigare nämnt, inte tar hänsyn till vilken inverkan priset har på försäljningen. Fyra exemplar har sålts i Sverige sedan lanseringen i juli. 1,2 miljoner kronor kostar i8 i grundpris.

 

6. Porsche Panamera S E-Hybrid

Porsche Panamera S e-hybrid

Status: Kall
Antal sålda (jan-sep 2014): 9
Antal sålda (jan-sep 2013): 0
Kommentar: För knappt 1,1 miljoner kronor (grundpris) blir man ägare av laddhybridversionen av Panamera som introducerades i Sverige i augusti i år. Sedan dess har nio exemplar registrerats i vårt land, imponerande. Panamera S E-Hybrid har ett syskon i Cayenne S E-Hybrid, men då sistnämndas säljpremiär ägde rum i oktober kommer den inte med i denna lista.

 

5. Opel Ampera

Opel Ampera

Foto: Patrik Lindgren

Status: Kall
Antal sålda (jan-sep 2014): 15
Antal sålda (jan-sep 2013): 17
Kommentar: Opel Ampera var under ganska lång tid, tillsammans med sitt amerikanska syskon Chevrolet Volt, relativt ensam i sitt slag. Numera har tiden sprungit ifatt den tyska laddhybriden. Försäljningen i år är något svagare än förra året då konkurrenterna har blivit fler. Volts avsaknad på svenska marknaden verkar alltså inte ha gett Ampera-försäljningen den effekt som avsågs.

 

4. BMW i3 REX

BMW i3

Status: Ljummen
Antal sålda (jan-sep 2014): 102
Antal sålda (jan-sep 2013): 0
Kommentar: BMW i3 är först och främst en elbil, men den finns i så kallat Range Extender-utförande där en liten bensintank på nio liter kickar igång en liten tvåcylindrig motor som ger ytterligare några mils räckvidd när elen är slut. Detta gör denna i3-version till något av en laddhybrid.

 

3. Toyota Prius Plug-in Hybrid

Toyota Prius Plug-in Hybrid TRD på Nürburgring

Status: Ljummen
Antal sålda (jan-sep 2014): 178
Antal sålda (jan-sep 2013): 304
Kommentar: Toyota Prius har länge varit förebilden för miljöbilskörande. Modellen var långt före sin tid och för några år sedan kom även laddhybridversionen med lägre förbrukning och med längre räckvidd på enbart el. Men försäljningen dalar. 178 exemplar är betydligt färre än 304 exemplar under samma period förra året. Konkurrensen har hårdnat, inte minst inom det egna märket då hybridversionerna av Auris och Yaris lockar mest, trots att de inte är laddhybrider.

 

2. Volvo V60 D6 AWD Plug-In Hybrid

volvo-v60-plug-in-hybrid-r-design-03

Status: Varm
Antal sålda (jan-sep 2014): 459
Antal sålda (jan-sep 2013): 516
Kommentar: Trots hög prislapp, 526 000 kronor, är listans enda dieselladdhybrid nästan uppe i toppen, men ändå långt ifrån. Att den är snål som få och kanske för att den även är den lyxigaste Volvon som går att köra för tillfället (nya XC90 har inte kommit ännu) lockar.

 

1. Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid

Foto: Patrik Lindgren

Status: Het
Antal sålda (jan-sep 2014): 1 739
Antal sålda (jan-sep 2013): 0
Kommentar: Mitsubishi har de senaste åren fört en ganska anonym tillvaro i Sverige, men när de lanserade laddhybridversionen av Outlander placerade de sig på den svenska bilkartan igen – och det ordentligt. Nu ser man snart Mitsubishi  vart man än vrider huvudet. Med en helt okej prislapp i kombination med rymlighet har man slagit undan fötterna på alla konkurrenter. Just nu är Mitsubishi dominerande i laddhybrid-Sverige – och då har inte ens den sportigare versionen kommit. Dock hårdnar konkurrensen snart när fler vanliga bilar blir laddhybrider, som ovan nämnt Audi A3, Volkswagen Golf och Passat.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer