Höjning av trängselskatten i Stockholm att vänta

Snart kommer det inte bara att kosta pengar att köra på Essingeleden, de nuvarande trängselskatterna kommer sannolikt att höjas. Allt för att finansiera utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm.

Inom de närmaste åren kan det bli dyrare att köra bil i och omkring Stockholm. Regeringen föreslår att skattenivån på passager i rusningstid, det vill säga då det är dyrast, höjs från dagens 20 kronor till 30. Man vill dessutom införa avgifter på att broar som korsar det så kallade Saltsjö-Mälarsnittet, vilket innebär att det kommer att kosta pengar att köra på Västerbron, Centralbron, Slussen och Fredhäll.

Sedan tidigare har regeringen ett förslag ute på remiss som innebär att trängselskatt kan införas på Essingeleden i januari 2016.

Pengarna från de nya trängselskatterna ska användas för att finansiera en kraftig utbyggnad av tunnelbanenätet i Stockholm, rapporterar Dagens Industri. Tunnelbanans blå linje ska förlängas ut mot Nacka och mot Barkarby i andra änden. Det planeras även en ny linje från Odenplan ut mot Hagastaden i Solna.

De stora utbyggnaderna beräknas kosta omkring 17 miljarder kronor och förhandlingarna om finansieringen är inne i sitt slutskede men att höjda trängselskatter på vägarna blir en viktig del i finansieringen verkar allt mer sannolikt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer