Volkswagen gjorde en historiskt stor förlust under fjolåret, mycket på grund av utsläppsskandalen. Trots att företaget gick back nästan 40 miljarder kronor går inte ledningen lottlös.

I förra veckan redovisade Volkswagen AG räkenskaperna för år 2015. Till största del på grund av dieselgate-skandalen blev det en förlust på motsvarande 37,7 miljarder kronor. En förlust av den storleken har Volkswagen aldrig tidigare varit med om under koncernens 79 år.

Enligt Reuters har Volkswagen AG meddelat att de för år 2015 planerar betala ut ersättningar om motsvarande drygt 578 miljoner kronor till tolv nuvarande och tidigare styrelsemedlemmar.
Företaget håller däremot på bonusutbetalningarna, som dock kan komma att delas ut vid ett senare tillfälle om specifika kriterier uppfylls, bland annat om Volkswagens aktie repar sig till forna nivåer.

Matthias Müller, nya vd:n efter Martin Winterkorns avgång i samband med att skandalen avslöjades i höstas, sägs erhålla en ersättning om motsvarande 43,6 miljoner kronor varav drygt åtta miljoner kronor har skjutits på framtiden.

Martin Winterkorn, som alltså avgick i september förra året, har gått med på att skjuta upp 30 procent av sin rörliga ersättning. Ändå har han avlönats med motsvarande 67 miljoner kronor för 2015, det vill säga ett betydligt mindre belopp än de 145 miljoner kronor han fick som ersättning för 2014.

Volkswagens tidigare finansdirektör och numera styrelseordförande Hans Dieter Pötsch (tog över efter Ferdinand Piëch som lämnade positionen i april 2015) får motsvarande 47,4 miljoner kronor som ersättning för sitt tidigare uppdrag och ytterligare 122,6 miljoner kronor för sin nuvarande roll som ordförande.
Pötsch har beslutat att avstå 21 miljoner kronor av den rörliga ersättning han är berättigad.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer