Hur tungt släp får jag dra?

Nu när det är nya körkortsregler, hur tungt släp får jag lov att köra? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Det kom nya körkortsregler den 19 januari i år. Jag har försökt läsa dem men blir inte riktigt säker på om jag förstår. Jag har haft en Volvo 745 som jag fick köra vårt hästsläp med. Har bara B-behörighet och i registreringsbeviset på 745:an stod det att jag fick ha ett släp med totalvikt 1 500 kilo med B-behörighet. Vårt hästsläp får väga
1 400 kilo men hästen är liten så det väger max
1 200 kilo lastat. Nu har jag bytt till en V40 och då står det i registreringsbeviset att jag inte får dra tyngre släp än 1 370 kilo. Jag har ringt och frågat Polisen och de svarar att jag inte får köra.
När jag själv läser reglerna så får jag det inte att gå ihop. Sammanlagda vikterna av min nya bil och hästsläpet blir bara 3 170 kilo och jag får köra upp till 3 500 kilo med min B-behörighet.

/Petra med hästsläp

Svar:
Hej Petra. Du har helt rätt och du har fått fel besked av Polisen. Från och med 19 januari försvann en regel om släp och B-behörighet. Det var att dragbilens tjänstevikt inte får understiga släpets totalvikt. Din V40 har 1 370 kilo som tjänstevikt och då fick du inte dra ett släp med högre totalvikt. Det är de uppgifterna som står i ditt registreringsbevis.
Enligt de nya reglerna borde det stå släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1 730 kilo
Du får alltså köra ett släp med totalvikt på max 1 730 kilo, men din nya bil får bara dra 1 200 kilo verklig vikt. Du får alltså inte utnyttja släpets maxlast.
Transportstyrelsen kommer inte att skicka ut nya registreringsbevis med automatik utan de riktiga uppgifterna på de bilar det berör ändras först när man själv ber om ett nytt.
På Transportstyrelsens hemsida finns en broschyr som heter ”Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn” där finns alla släpvagnsregler som gäller från och med 19 januari.

Visa kommentarer