080207-whiplashskada

Hur vet jag att bilen är en ”äkta” 2009?

Mikael Stjerna svarar:

Hur vet jag att bilen är en ”äkta” 2009?

Jag står i begrepp att köpa en ny bil och undrar hur jag kan vara säker på att bilen jag köper är en ”äkta” 2009:a. De bilarna jag som erbjuds för snabb leverans är ju tillverkade 2008. Kommer inte en sådan bil att betraktas som 2008:a när jag säljer den eller lämnar den som inbyte?

Fredrik Bengtsson, Stockholm

Systemet för att datera bilar ändrades för nio år sedan. Då togs den gamla årsmodellangivelsen bort. Tanken är att vi i Sverige ska göra som i övriga Europa och helt enkelt ange när bilen först registrerades. Emellertid har önskemålet att få veta vilken generation bilen tillhör alltid varit starkt, och därför talar vi fortfarande ofta om just årsmodeller. En bil som tillverkas 2008 och registreras 2009 är en 2009:a under förutsättning att det inte kommer ut en ny modell på marknaden 2009.

Om bilen du erbjuds ersätts av en ny modell 2009 kommer den alltså att betraktas som en 2008:a, även om den registreras 2009.

Det nya systemet har inte accepterats fullt ut och det är känt att många bilhandlare skulle vilja se en återgång till det gamla årsmodellsystemet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!