Hyperion XP-1 – supersportbil med vätgas klarar 163 mil

Amerikanska Hyperion Motors visar upp en ny vätgasdriven supersportbil med prestandasiffror som är minst sagt imponerande.

Än så länge är det amerikanska företaget Hyperion Motors inte särskilt välkända men troligen kan det bli ändring på det nu när företagets första bil ser ut att bli verklighet. Modellen kallas Hyperion XP-1 och är en supersportbil med väldigt framtidsosande design, och det du ser på bilderna är den slutgiltiga produktionsformen. Dörrarna öppnas framåt och uppåt likt bland annat McLaren 720S och nyligen presenterade GMA T.50. Hyperion kallar dem ”V-Wing doors”. Längs sidorna sitter vad som ser ut att vara turbiner men troligen är kylluftsintag och baken domineras av två centralt monterad utblås.

Men det mest intressanta sitter under den udda karossen. XP-1 är nämligen en vätgasbil och ska kunna tankas fullt på fem minuter. En full tank räcker sedan till hela 163 mil. Men det är inte de enda imponerande siffrorna. Håll i dig!
0-60 mph, 0-96,5 km/h, ska avklaras på under 2,2 sekunder, toppfarten är 356 km/h och den väger endast 1 031 kg. På karossen sitter aktiva aerodynamiska hjälpmedel som även är solpaneler, och XP-1 driver på alla fyra hjul.
Kupén domineras av en 98-tums böjd skärm som kontrolleras med hjälp av handgester, troligen likt de vi sett i bilar från BMW.

Hyperion säger sig ha jobbar med XP-1 under de senaste tio åren med hjälp av över 200 forskare, och de planerar att produktionen ska dra igång under 2022. Upplagan kommer att vara begränsad till 300 exemplar men vad XP-1 kommer att kosta är ännu oklart. En gissning är, mycket!
De närmsta konkurrenterna till Hyperion XP-1 kan tänkas vara bilar som Lotus Evija och Rimac C_Two. En liknande extrem bil som tyvärr aldrig blev verklighet är också Nanoflowcell Quant FE som presenterades 2014.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer