Hyundais storlastare H-1 får nu ett välbehövligt ansiktslyft efter tio år på marknaden.

Att någonting var i görningen förstod vi med tanke på de bilder som dök upp för ett par år sedan och som visade Hyundai H-1 med maskerad front. Nu är den officiellt presenterad, H-1 facelift. Modellen finns i Sverige i två olika utföranden – H-1 Kombi8 som lämpar sig bäst för frakt av människor och H-1 Skåp som hellre sväljer diverse prylar, exempelvis en hantverkares redskap.

Hyundai H-1 2018 vs 2008

Bilderna på den uppdaterade versionen visar modellen som Grand Starex, ett namn den går under i hemlandet Sydkorea. På andra marknader heter den – utöver Grand Starex och H-1 – Starex Royale, i800, iLoad, iMax och H300.
Uppdateringen syns tydligt i fronten som är helt ny. Borta är de stora och ”trötta” strålkastarna som ersatts med modernare doningar och grillen har fräschats upp rejält och påminner till viss del om hur grillarna på några av märkets övriga modeller ser ut. Huven är dessutom mindre sluttande än tidigare.
I övrigt är modellen sig lik på utsidan, så när som på backspeglarna som har moderniserats och försetts med integrerade körriktningsvisare. Därmed har de små indikatorerna på framskärmarna försvunnit.
Eftersom Hyundai inte visar upp någon bild där vi får se H-1 bakifrån gissar vi att förändringarna i denna ände är väldigt blygsamma, om några alls.

Hyundai H-1 (Grand Starex) facelift 2018

Interiören i denna 2018-årsupplaga av H-1 är ljusår från ”pre-facelift-modellens” insida. Instrumentbrädan har sedan lanseringen i början av 2008 andats typiskt 2000-talskoreanskt med en tråkig mittkonsol med mycket silverfärgad plast. Tack vare ny design på mittkonsolen och en ny strikt formgivning på instrumentbrädan samt ny form på ratten (kransen är dock fortfarande rund) och nya dörrsidor upplevs H-1 från förarplatsen nästan som en ny modell. En fristående infotainmentskärm har också tagit plats.

Hyundai H-1 (Grand Starex) facelift 2018

Vid krocktest av H-1 för sex år sedan visade sig skyddet var väldigt dåligt, precis som på de flesta andra bilarna i klassen (med några få undantag). Vad Hyundai har gjort för att påverka säkerheten för de åkande är okänt, men vi kan misstänka att ett eller annat elektroniskt system för att åtminstone förhindra en olycka har tagit plats i denna minibuss. Men grundkonstruktionen är fortfarande densamma, alltså den som 2012 fick sämst betyg av samtliga av Euro NCAP krocktestade bilar det året (sett till vuxenskyddet).

Hyundai H-1 2018 vs 2008 interiör

I Sverige säljs H-1 i dag med två olika 2,5-liters CRDi-dieselmotorer på 136 samt 170 hästkrafter, den förstnämnda parad med en manuell låda och den sistnämnda med en automatlåda. Uppdaterade H-1 har fått se sina motoralternativ moderniserade för att klara av Euro 6-avgaskraven och ger numera 140 samt 176 hästkrafter.

När uppdaterade H-1, som erbjuds med upp till tolv sittplatser, kommer till Sverige är okänt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer