Hyundai höjer ribban och ska sälja 80 000 helt elektriska bilar under nästa år. Nya fabriken i Tjeckien ska hjälpa försäljningen på traven.

2020 spås bli året då elbilsförsäljningen tar fart på riktigt när 30 procent av alla nyregistrerade personbilar ska vara laddbara. Att jämföra med fjolårets 11,4 procent. Det är främst det ökade utbudet med mängden nya elbilsmodeller som kommer resultera i ökningen. Utbudet kommer helt enkelt att mätta den stora efterfrågan i högre grad. Störst fokus bland årets nya modeller ligger på Volkswagen som äntligen kommer med omtalade ID.3, men även Peugeot e-208, Opel Corsa-e, Polestar 2, Volvo XC40 Recharge med flera kommer att öka konkurrensen. I dag dominerar Tesla Model 3.

TEST: Hyundai Kona electric mot fyra andra elbilar

Hyundai Ioniq Electric 2020

Foto: Glenn Lindberg

Ioniq väntas stå för en fjärdedel av Hyundais elbilsförsäljning 2020, resten är upp till Kona electric.

Det bådar sämre för Hyundai som inte har några direkta nyheter att komma med. Men vad som gynnar Hyundai i tider där tillverkarna har svårigheter att leverera bilar är den nya fabriken utanför Prag i Tjeckien som ska vara igång i mars. Fabriken ska bygga Kona electric för den europeiska marknaden vilket gör att bilarna inte behöver importeras från Korea. Enligt Hyundai kan fler än 60 000 av de 80 000 bilarna vara Kona electric, medan den resterande kvoten på 20 000 bilar ska fyllas av Ioniq och vätgasbilen Nexo.

DUELL: Hyundai Kona electric mot Tesla Model 3

Nexo som är en vätgasdriven elbil räknas med i målet eftersom den har noll lokala utsläpp, precis som en traditionell batteri-elbil. Under fjolåret sålde Hyundai drygt 20 000 Kona electric i Europa och hoppas därmed på en tredubbling under 2020.

TEST: Hyundai Ioniq electric mot hybridbil, bensinbil och dieselbil


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer