I dag meddelar Volvo att nya S60 kommer att lanseras med enbart bensinmotorer under huven, i ett par fall med elmotorer som komplement. Några dieselmotorer blir det över huvud taget inte.

Nya Volvo S60, som vi på teknikensvarld.se avslöjade redan för drygt två månader sedan, ska presenteras senare i vår. Det skriver Volvo i ett färskt pressmeddelande som dock fokuserar på en helt annan detalj än själva bilmodellen. De skriver nämligen att nya S60 blir första Volvo-modell som tillverkas utan dieselmotor under huven. I modern tid, skulle vi vilja tillägga, för det finns många äldre Volvo-modeller som inte erbjöds med dieselmotorer.

I fjol presenterade Volvo sin plan över hur de tänker elektrifiera hela modellfloran och där ingår inte dieselbränslet. ”Alla nya Volvo-modeller som lanseras från och med 2019 kommer att erbjudas som antingen bensindriven mildhybrid, bensindriven laddhybrid eller batterielektriskt fordon”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Volvo V60 T6 AWD 2019

Nya Volvo V60 erbjuds med dieselmotorer under huven. Sedansyskonet S60 kommer inte att göra det. Här ses nya V60 med bensinmotor.

– Vår framtid är elektrisk och vi kommer inte längre att utveckla en ny generation dieselmotorer. Vi kommer att fasa ut bilar med enbart en förbränningsmotor, med bensindrivna hybridversioner som övergångsalternativ medan vi rör oss mot fullständig elektrifiering. Nya S60 representerar nästa steg i detta åtagande, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Volvo bekräftar redan mer eller mindre kända uppgifter, att nya S60 kommer att erbjudas med olika fyrcylindriga Drive-E-bensinmotorer samt i två laddhybridutföranden. De två sistnämnda är T6 Twin Engine och T8 Twin Engine.
Mildhybridversionen ska presenteras under 2019.

Tillverkningen av nya S60 inleds i höst i Volvos sprillans nya fabrik utanför Charleston i South Carolina, USA. Modellen ska bara byggas där, är det sagt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer