Det börjar kännas som en halv evighet sedan Mazda saluförde heta MPS-versioner av sina modeller, exempelvis Mazda 3 MPS. Någon ny MPS eller motsvarande är dock inte på gång.

En ny MPS-generation för att matcha flertalet konkurrenter i C-segmentet känns gjutet. Renault har ju sin Mégane RS, Volkswagen har sin Golf GTI och Hyundai har i30 N. Snart kommer kanske också en ny Opel Astra OPC, får vi då kanske också se en nya Mazda 3 i ett prestandautförande? Så ser det inte ut att bli. Det finns nämligen inga planer på en sådan modell. Det skriver australiensiska CarsGuide som har varit i samspråk med Mazdas produktchef Hiroyuki Matsumoto. Han menar att Mazda är kapabla att ta fram en motor som lever upp till vad folk frågar efter, men att något sådant inte finns i deras tankar i nuläget.

Mazda 3 Skyactiv-X Action

Flertalet Mazda-höjdare har på sistone uttryckt sig i positiva ordalag kring en prestandaversion av nya Mazda 3, inte minst då modellen är på väg att bli tävlingsbil enligt TCR-reglementet. Men Mazda-chefen Akira Marumoto var vid ”treans” lansering i fjol väldigt tydlig med att hans företag är för litet för att låta ingenjörerna fokusera på en prestandabil och att de i stället ska lägga sin tid på att implementera körglädje i de vardagliga bilarna.

– Av denna anledning planerar vi inte heller någon MPS, sa Marumoto då.

Mazda 3 Skyactiv-X Action

Mazda 3 generation ett (2003-2009) och generation två (2009-2013) fanns i MPS-utförande. Båda generationerna hade en 2,3-litersmaskin som gav 260 hästkrafter och var på sin tid väldigt uppskattade.

Mazda 3 MPS 2009

En bild från vår provkörning av andra generationen Mazda 3 MPS för tio år sedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer