080207-whiplashskada

Internetbedragare vid bilköp

Mikael Stjerna svarar:

Internetbedragare vid bilköp

Jag står i begrepp att försöka importera min första bil. Jag har läst vad du har skrivit i tidningen och försökt bilda mig en egen uppfattning.

Först undrar jag om du känner till en firma i Münster, Autohaus Hollenhorst?

Deras priser ligger rejält under de flesta andra om man studerar priser. Är de seriösa? Verkar ju som om de utåt skyltar med att vara Volkswagen- och Audi-handlare, men skumt att de vill använda hotmail vid mail. Har även skrivit till ett tiotal andra handlare, men bara en har svarat, är det vanligt? Är det bättre att lyfta luren? Den enda som svarade sa även att det var bottenpriser på nätet, alltså inget prut, vad säger du om det? Ska jag försöka pruta på nätpriser?

FRANK ÅKEHAG

Börja med att kolla om företaget har telefonabonnemang. Gå in på en tysk söktjänst, till exempel www.teleauskunft.com. Om man söker på Autohaus Hollenhorst får man veta att firman finns i Lüdinghausen och har ett fast telefonnummer. Självklart ska det vara samma kontaktuppgifter som i annonsen. Hotmail låter skumt!

Det är lätt att skapa en falsk bilhandel på internet. Just nu erbjuds en Mini Cooper Cabriolet på www.autoscout24.de för ungefär halva marknadspriset. Grifo Motor Sport, som säljer bilen, har i annonsen fax och fast telefon, firmanamn och adress i Bolzano, Italien, och 243 bilar i lager. Men enligt www.paginegialle.it finns ingen firma med det namnet. Annonsören kan bara kontaktas på en udda e-postadress, gope5@gmail.com. Det är förmodligen det enda som är sant i den annonsen.

De skumma handlarna avslöjas om inte förr så vid affärens avslut. Lurendrejeriet går alltid ut på att få spekulanten att betala en liten summa utan att ha sett bilen. Det brukar komma ett krav på transportförsäkring eller exportregistreringsavgift när bilen ”nästan” är i Sverige.

Till sist: pruta alltid. Ge ett bud. Bilhandlare är dåliga på att svara på e-post. Det är alltid säkrast att ringa säljaren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!