Jaguar bygger suv och 3-serie-utmanare

Det går bra för Jaguar men ägaren Tata vill att det ska gå ännu bättre. Nu dyker det upp nya uppgifter om storsatsningen på en kompakt suv, en ny kombi samt en utmanare till BMW 3-serie.

Härom veckan läckte det ut uppgifter om Jaguars satsning på en ny liten sedanmodell och märkets första suv någonsin. Nu har Financial Times talat med en insatt men anonym källa som avslöjar mer detaljer om de stora planerna för Jaguar.

Jaguar Land Rover-koncernen går just nu som tåget men det är främst Land Rover som håvar in pengarna medan Jaguar fortfarande ses som den svagare parten av ägaren Tata Motors. För att sätta ordentlig fart på Jaguar har Tata investerat stora pengar i en ny flexibel aluminiumplattform som inte bara ska utgöra grund för en liten sedanmodell utan även kompakt suv eller crossover och en kombimodell. Den nya plattformen beskrivs som ”ett stort steg framåt för Jaguar” av Financial Times källa och en ny produktionslina är redan under uppförande i fabriken i Solihull där omkring 1 500 nya arbetstillfällen väntas uppstå. Sedanmodellen blir först ut med en väntad lansering år 2015 med suven tätt i hasorna.

Medan den lilla sedanmodellen främst ska konkurrera med BMW 3-serie och Mercedes C-klass har den kompakta suven Kina som mål. Land Rovers små modeller Evoque och Freelander är märkets storsäljare på den kinesiska marknaden och Jaguar hoppas på en liknande utveckling med sin kommande suv.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer