Trodde du att Jaguar och Land Rover var en ren brittisk affär? Tänk om. Imperiet expanderar – nu i Östeuropa.

Jaguar och Land Rover klingar brittiskt och doftar såväl ädelträ, läder som komocka. 2008 kom en släng av curry när de båda märkena köptes upp av indiska Tata-koncernen efter att ha ägs av Ford.
2012 sattes spadtagen för produktion i Kina och även i hemlandet skruvas det ihop bilar. Brasilien är på gång och kontrakt har även skrivits med österrikiska Magna Steyr om framtida produktion. Nu börjar bygget av en fabrik i Slovakien.

150 000 bilar per år kommer att lämna fabriken i Nitra som väntas stå klar 2018. 2 800 anställda ska jobba på 300 000 kvadratmeter och koncernen behöver inte oroa sig för att hitta arbetskraft – över 40 000 personer har anmält sitt intresse för att att jobba på fabriken. Valet av läge för produktion är inte slumpartad då Europa i dag är koncernens huvudmarknad med nästan 900 återförsäljare och en försäljningssiffra på närmare 110 000 fordon förra året.

När det kommer till den nya fabriken i Nitra handlar inte om att flytta produktionen från de tre fabrikerna i Storbritannien. De går på högvarv och behöver assistans. Hur utvecklingen går när Storbritannien väl kliver ur den Europeiska Unionen återstår att se.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer